Centrale termice pe lemne

Ce tip de centrală pe lemne să alegi – cu gazeificare sau cu ardere clasică?

Centrala termică pe lemne este de două feluri – cu gazeificare sau cu ardere clasică. Centrala cu gazeificare are numeroase avantaje – arderea va fi mult mai eficientă, centrala beneficiind de o ardere inversă, noxele vor fi mai puține, iar cazanul se va curăța mult mai ușor decât în cazul cazanului centralelor pe lemne cu ardere clasică. De asemenea, centrala cu gazeificare are nevoie doar de lemne foarte bine uscate. Umezeala lemnului trebuie să fie între 20% și maxim 35%.

Centrala pe lemne cu ardere clasică nu este atât de pretențioasă – poate arde chiar și lemnele nu foarte bine uscate, deși nu este recomandat ca acestea să se introducă verzi în cazan, fiind riscul de a face condens. Cazanul centralelor cu ardere clasică se va curăța mai greu, mai mult ca sigur utilizatorul va avea nevoie de un spațiu de depozitare a gunoiului. Pentru cel mai bun randament, centrala cu ardere clasică se va curăța în fiecare zi și va avea nevoie de încărcări mult mai dese.

Este bine să aveți în vedere că odată focul aprins în centrala pe lemne, indiferent de tipul acesteia, va degaja o sursă de căldură ce trebuie consumată, focul neputând fi oprit imediat. Centralele pe lemne cu gazeificare beneficiază de un sistem de răcire cu serpentine, dar și de un ventilator controlat electronic. Multe dintre centralele cu gazeificare beneficiază de puffere, sisteme de siguranță și vase de expansiune.

Lasă un răspuns